Overzicht

Leden beheren met meerdere ouders

In Stamhoofd is het mogelijk dat meerdere ouders toegang hebben tot dezelfde (minderjarige) leden. Op die manier kunnen meerdere ouders wijzigingen aanbrengen aan de gegevens van leden of ze inschrijven voor bepaalde activiteiten.

Stamhoofd handelt dit eigenlijk volledig automatisch af. De enige voorwaarde is dat alle ouders met het juiste e-mailadres zijn toegevoegd aan de leden. In nieuw samengestelde gezinnen kan je bij het ene lid andere ouders instellen dan een ander lid. Elk lid zal dan ook afzonderlijk door andere personen te beheren zijn. Het aantal ouders per lid is niet gelimiteerd, en kan dus gerust oplopen tot 4.

Wie kan een lid beheren?

Alle e-mailadressen die ingesteld zijn bij ouders van leden jonger dan 18 jaar (of leden jonger dan 24 die geen adres hebben ingesteld bij het lid zelf*) kunnen een account aanmaken of inloggen met dat e-mailadres om toegang te krijgen tot dat lid. Daarnaast kan je ook een e-mailadres instellen bij het lid zelf (dus niet bij de ouders), dit e-mailadres heeft ongeacht de leeftijd ook altijd toegang.

* Je kan dit voorkomen door meerderjarige leden te verplichten om een eigen adres in te stellen bij Instellingen > Vragenlijsten en gegevens van leden.

Je kan zelf heel gemakkelijk zien welke accounts al toegang hebben tot een lid. Open het lid daarvoor in Stamhoofd (inloggen als beheerder). In de rechterkolom onder 'Accounts' staan accounts die al kunnen inloggen met een eerder gekozen wachtwoord om het lid te beheren. Onder 'Kunnen registreren' staan e-mailadressen waarop men een nieuw account kan aanmaken, die accounts zullen dan na registreren automatisch toegang krijgen tot het lid. Het kan zijn dat één van de twee categorieën niet zichtbaar is, dat betekent dat er geen e-mailadressen in die categorie vallen.

Hoe kan een ouder een lid beheren?

Een ouder kan een lid beheren door een account aan te maken of in te loggen op een e-mailadres dat is ingesteld bij één van de ouders van een lid.

Vaak weten ouders niet met welk e-mailadres ze een account moeten aanmaken. Daarom kan je een e-mail naar ouders versturen met daarin een 'magische' knop. Als ouders op die knop duwen, worden ze ofwel geholpen om een account aan te maken met het juiste e-mailadres ofwel om in te loggen met het juiste e-mailadres (op die manier voorkom je dat ouders met een e-mailadres dat niet in het systeem gekend is een account aanmaken).

Als een nieuw lid ingeschreven wordt, staat deze uitleg ook altijd in de bevestigingsmail die verzonden wordt naar alle ouders en het lid zelf (als die een emailadres heeft). Daarin staat ook een magische knop.

💡
Tip: je kan de tekst in de knop ook wijzigen zodat die past bij de situatie. 
Ouders kunnen op de slimme knop duwen om ofwel een account aan te maken of in te loggen met het e-mailadres dat van hen gekend is in het systeem.

Hoe iemand extra toegang geven?

Dat kan door een ouder toe te voegen met dat e-mailadres, het e-mailadres van één van de ouders aan te passen, of door het e-mailadres van het lid zelf in te stellen. Daarna kan die persoon een account aanmaken op dat e-mailadres om toegang te krijgen.

Hoe iemand de toegang ontzeggen?

Dat kan door de ouder of e-mailadres te verwijderen van een lid (indien nodig op alle plaatsen). Daarna kan je in de rechterkolom het account (als er een account bestond met dat e-mailadres) loskoppelen van een lid door op het vuilbakje naast het e-mailadres te klikken. Als de ouder nog geen account had aangemaakt, zal dat automatisch gebeuren.

Je kan een ouder loskoppelen door het lid te bewerken en het vinkje uit te vinken en op te slaan. De gegevens van de ouder worden pas verwijderd als de ouder is losgekoppeld bij alle broers/zussen. Kijk ook even na of het e-mailadres van de ouder niet werd opgegeven als het e-mailadres van het lid zelf.

Na het verwijderen van de ouder moet je mogelijks ook het account verwijderen in het menu 'Accounts'. Als je met je muis over een account gaat verschijnt een vuilbakje (als deze niet verschijnt heb je het e-mailadres nog niet overal bij dit lid verwijderd).

Niet gevonden wat je zocht?

Je helpt jezelf het snelst door eerst te kijken of het antwoord op jouw vraag in de documentatie staat. Staat het er niet tussen, dan kan je contact opnemen via hallo@stamhoofd.nl.