Sint-Pieters-Leeuw voorziet online inschrijvingssysteem voor Leeuwse jeugdbewegingen
Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw koopt het softwarepakket “Stamhoofd” aan voor alle Leeuwse jeugdverenigingen. Op die manier kunnen ze — nu fysieke inschrijvingen onmogelijk zijn — hun kampinschrijvingen online veilig organiseren.
“Het is duidelijk dat Covid-19 niet alleen bedrijven, maar ook verenigingen dwingt om sneller te digitaliseren”, aldus Simon Backx, oprichter van het platform. In tegenstelling tot bedrijven hebben verenigingen geen keuze tussen honderden softwareoplossingen. De oplossingen die er toch zijn voldoen daarnaast vaak niet of zijn gewoon ontzettend duur. Daaruit groeide Stamhoofd, een platform dat verenigingen moet ondersteunen om te digitaliseren aan betaalbare prijzen. “Intussen werken we al samen met meer dan 300 verenigingen over heel Vlaanderen. Dat de jeugddienst van Sint-Pieters-Leeuw ons zelf contacteerde, sterkt ons in het geloof dat onze software broodnodig is.”.
Schepen voor jeugd, An Speeckaert: “Via de jeugdraad werden de jeugdverenigingen geïnformeerd over de GDPR-wetgeving. De jongeren beseffen dat de wetgeving noodzakelijk is om onze privacy en veiligheid te garanderen. Uit onze gesprekken werd duidelijk dat deze wetgeving aan de jongeren veel moeite en energie kost. Daar komt dan nog eens bij dat huisbezoeken of fysieke inschrijvingsmomenten wegens corona niet mogelijk zijn. Om ervoor te zorgen dat jeugdverenigingen vooral met de essentie van hun werking bezig kunnen zijn, nl. kinderen en jongeren een fijne tijd geven zijn we op zoek gegaan naar een oplossing die er voor zorgt dat inschrijvingen online veilig kunnen verlopen zonder ingewikkelde procedures of overeenkomsten. Zo kwamen we bij Stamhoofd terecht.”
De ledenadministratie van Stamhoofd is gebouwd om de maximale privacy en veiligheid van alle leden te garanderen. “Het is voor ons onmogelijk om de gegevens van leden te kunnen bekijken, zo ver drijven we het”, licht Simon toe. “We gebruiken nieuwe technologieën waarmee alle gegevens versleuteld worden nog voor ze bij ons terecht komen, ook wel end-to-end versleuteling genoemd. Op die manier hebben verenigingen een zorg minder.”
Schepen van ICT, Olivier Huygens: “In een wereld die niet stilstaat wordt digitalisering het nieuwe normaal. Met deze tool zetten we opnieuw een stap in de goede richting in het kader van “digitale gemeente” zoals beschreven in ons bestuursakkoord. De digitale ondersteuning waarmee we hier uitpakken zal ervoor zorgen dat onze jeugdbewegingen eenvoudiger met iedereen en op ieder moment kunnen communiceren. Zolang een online platform oplossingen biedt en rekening houdt met vereenvoudigde menselijke handelingen dan ben ik hiervoor zeker te vinden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit een geschikt hulpmiddel is naar een nog sterkere jeugdwerking.”
De jeugdverenigingen reageren alvast enthousiast op de extra ondersteuning.